Alles over het Wereldkampioenschap voor Biersommeliers

Wat is het WK voor Biersommeliers?

Het Wereldkampioenschap voor Biersommeliers wordt sinds 2009 elke twee jaar georganiseerd. De zesde editie vindt plaats op 27 september 2019 in Rimini, Italië. In totaal doen er meer dan 80 biersommeliers uit 18 landen mee. Het aantal deelnemers dat per land mag meedoen is afhankelijk van de hoeveelheid gediplomeerde biersommeliers die in dat land geregistreerd staan. Hoe meer biersommeliers, hoe meer plekken op het WK. De organisatie van de wedstrijd is (o.a) in handen van het Doemens Instituut, de opleiding voor het diploma Internationaal Biersommelier.

Wie doen er voor Nederland mee met het WK Biersommeliers?

Nederland doet dit jaar voor het eerst mee met een team. De nummers 1, 2 en 3 van het NK voor biersommeliers gaan als afgevaardigden naar Rimini. Dit Nederlands Kampioenschap werd in 2018 voor het eerst georganiseerd en Pepijn van der Waa uit Amsterdam ging ervandoor met de titel ‘de beste biersommelier van Nederland’. De andere podiumplekken gingen naar Dennis Kort uit Eindhoven en Hubert Hecker uit Nijmegen. Zij vertegenwoordigen daarom met z’n drieën Nederland op het WK. Verder zijn er deelnemers uit o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Korea en Brazilië.

Hoe zit het kampioenschap in elkaar?

De hele wedstrijd bestaat uit meerdere rondes die allemaal op één dag plaatsvinden. Er is een voorronde, een halve finale en een finale. De bierkennis en –vaardigheden van de deelnemers wordt uitvoerig getest en je moet van goede huize komen om überhaupt door de voorronde heen te komen.

Het eerste onderdeel van de wedstrijd is een theoretische toets. Bij dit onderdeel beoordeelt de jury je bierkennis. De organisatie verwacht dat je kennis in huis hebt over bierhistorie, brouwtechniek, bierstijlen, biertrends, gastronomie en andere relevante onderwerpen.

Blind bierproeven  – een test voor je zintuigen

Na de toets wordt de wedstrijd er niet makkelijker op. Je moet nu 10 bieren blind gaan proeven.

Als biersommelier ben je getraind om goed bier te kunnen proeven. In bier kun je allerlei smaken ontdekken, ook smaken die er eigenlijk niet in thuis horen. Bier kan bijvoorbeeld te oud zijn of de brouwer kan tijdens het brouwen fouten maken waardoor bier niet smaakt zoals het hoort. Boter, babykots, naggellak of natte hond zijn voorbeelden van een dit soort ‘beruchte’ smaakafwijkingen die je moet kunnen herkennen.

Na de ronde met de fouten in bier volgt een vergelijkbaar onderdeel. Nu gaat het echter niet om het herkennen van gekke aroma’s maar om het rangschikken op bierstijl. Je moet dus bijvoorbeeld kunnen herkennen of je een pils, een Belgische tripel of een Britse India Pale Ale voor je neus hebt staan.

Bierstijlen zijn voor sommeliers, brouwers, horeca en ook voor steeds meer ‘gewone’ bierdrinkers een manier om bier in te delen op karakter, smaak en brouwmethode. Al die bierstijlen hebben typische kenmerken en smaken. Deze bierstijlen worden ook vaak voor wedstrijden gehanteerd.

Al je zintuigen moeten bij dit onderdeel op scherp staan; een goede biersommelier zou een Duits weizenbier moeten kunnen herkennen aan de schuimkraag of een IPA aan de bittere smaak en het typische hoparoma.

Bier presenteren in de finale

Na de voorronde gaat het echte toernooi beginnen. De 10 deelnemers met de meeste punten gaan door naar de halve finale. In deze fase van de wedstrijd komt het voor de sommeliers aan op parate bierkennis, flair en originaliteit.

In de finale rondes moet je voor een jury een bier presenteren. Het is belangrijk dat je de jury meeneemt in het verhaal achter het bier. De jury verwacht dat je de rol van een sommelier met verve invult. Je moet het bier netjes uitschenken en de smaak toelichten. Heb je voldoende kennis over het bier in huis en vertel je je verhaal op een soepele en originele manier? Benoem je de juiste kenmerken en geef je een originele draai aan je verhaal? De jury let op dit soort criteria.

Hoe kom je in de finalerondes  en wat moet je doen om te winnen?

De tien halve finalisten worden ingeloot in een ‘knock-out’ schema. Uit die loting komen vijf koppels van twee directe concurrenten voort. In de halve finale moet elke sommelier een presentatie geven over een specifiek bier. Je directe concurrent doet dit met hetzelfde bier. Je ziet niet wat je concurrent doet en je weet pas op het laatste moment welk bier je moet presenteren. Per koppel gaat de best beoordeelde sommelier door naar de finale, waardoor er 5 finalisten overblijven. Het is dus alles of niets in deze ronde!

De finale draait wederom om het geven van een presentatie. Het enige verschil is dat je uit een voorselectie van 3 soorten bier er één mag kiezen die jij gaat presenteren. Het gaat hierbij opnieuw om een combinatie van eerder genoemde biervaardigheden. De winnaar van de finale mag zich met recht twee jaar lang de wereldkampioen biersommelier noemen.

Wie gaat er winnen?

Van de afgelopen 5 edities van het WK won er drie keer een Duitser. Er gaan geruchten dat dat kwam omdat er verder niet veel andere nationaliteiten werden vertegenwoordigd in de wedstrijd. Het deelnemersveld wordt echter steeds breder en het niveau steeds hoger. De drie Nederlandse deelnemers hebben een gezamenlijke training achter de rug en worden door diverse anonieme bronnen getipt als kanshebbers voor de titel.

In Nederland verzorgt StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland) de opleiding tot Internationaal Biersommelier. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met het Doemens Instituut, de organisator van het WK. In Nederland zijn er meer dan 200 gediplomeerde biersommeliers. StiBON viert dit jaar het 10-jarig bestaan.

Meer leesvoer:

Bieragenda:

Recepten:

Direct contact

Direct een proeverij regelen, een offerte opvragen of afspreken? Neem contact op en je krijgt zo spoedig mogelijk een reactie.

    *Beschermd door reCAPTCHA. Google Privacy Policy & Service voorwaarden zijn van toepassing.

      *Beschermd door reCAPTCHA. Google Privacy Policy & Service voorwaarden zijn van toepassing.