Bier & oesters

Bier & oesters; a love story

Gepubliceerd op: Zilt & Zalig
datum: januari 2014


Op het eerste oog lijkt het een gewone avond in de Jopenkerk. Niets verhult dat er achter de schermen nog veel meer spannende activiteiten plaatsvinden; vanavond staat onze Bier & Oester Masterclass op het programma. Een avond gevuld met mooie verhalen en anekdotes, het delen van ervaringen, het proeven van bijzondere producten en het ervaren van de samensmelting van smaken die in eerste instantie misschien niet zo voor de hand liggen.

In de pastorie, het proeflokaal van de kerk, zet ik de laatste puntjes op de i voor de komst van de deelnemers aan deze bijzondere proeverij. Ik heb van tevoren al nagedacht over de verschillende bieren die we onze gasten kunnen voorzetten. Een goede balans is belangrijk, net als een goede opbouw van smaak. Ik wil de gasten een duidelijk beeld geven van de variatie in smaken die je in onze bieren terug kunt vinden. Uit ervaring weet ik ondertussen dat sommige bieren beter combineren met oesters dan andere. Het wachten is echter nog wel op de aankomst van Marcus en zijn oesters. Ik ben benieuwd naar wat hij heeft meegenomen vandaag.

Wie had bijvoorbeeld ooit gedacht dat een gitzwart, op Schotse whiskyvaten gerijpte ‘Imperial Stout’ in combinatie met een elegante, zachte, vettige Bretonse oester je versteld zou laten staan. Wat een smaakexplosies!

Ik verbaas me er elke keer weer over hoeveel verscheidenheid er aan smaken verborgen is in die heerlijke oesters. Marcus heeft bij elke editie van onze Masterclass weer andere exemplaren bij zich. Het weekdiertje is immers een seizoensproduct. Terwijl we bezig zijn met wat we ook wel eens gekscherend ‘de kwaliteitscontrole’ noemen, zoeken we naar harmonie, contrast en hopelijk die combinatie die je echt van je stoel doet lazeren. Voor een gedeelte gaan we af op ons gevoel. Daarnaast duiken we in ons ‘collectieve smaakgeheugen’ en zoeken we naar bepaalde associaties. Als Marcus een oester opent die een notige smaak heeft grijp ik bijvoorbeeld instinctief naar een donker, moutig bokbier waarvan ik weet dat die het normaal goed doet met gerechten vol van aardse smaken (paddestoelen, noten). Op deze wijze kiezen we voor een afwisselend arsenaal aan combi’s die we op onze ‘slachtoffers’ gaan afvuren.

Na een korte, maar intensieve en geconcentreerde proefronde zijn we eruit; dit worden de combinaties voor vanavond. Ik ben deze keer meer dan tevreden; er zitten een paar knallers tussen die de verwachtingen van onze gasten zeker zullen overtreffen. Wie had bijvoorbeeld ooit gedacht dat een gitzwart, op Schotse whiskyvaten gerijpte ‘Imperial Stout’ in combinatie met een elegante, zachte, vettige Bretonse oester je versteld zou laten staan. Wat een smaakexplosies!

Ziltig, hartig, zoet, fris, metalig, rokerig, het is allemaal te vinden in de oesters van Marcus. Ook de structuur van de oesters is zeer uiteenlopend. Dat maakt het ook zo leuk om mee aan de slag te gaan in combinatie met bieren. Oesters en champagne? Ik dacht het niet! Wij dagen je uit om je vooroordelen opzij te zetten en te ervaren wat twee prachtige en veelzijdige producten voor elkaar kunnen betekenen…

Meer lezen:

Bieragenda:

Recepten: