Nederlands Kampioenschap Biersommeliers 2018

Beste Biersommelier van Nederland
Pepijn van der Waa

Pepijn van der Waa mag zich ‘de Beste Biersommelier van Nederland’ noemen. Hij won de titel tijdens het Nederlands Kampioenschap Biersommeliers 2018 georganiseerd door Het Nederlands Gilde der Biersommeliers.

Eerste kampioenschap

Tweeëntwintig kandidaten streden om de titel tijdens de eerste editie van het NK voor Biersommeliers. Uitsluitend gediplomeerde biersommeliers uit Nederland kwamen in aanmerking voor deelname. Deze groep specialisten is nog klein, maar groeit de laatste jaren gestaag. Inmiddels staat de teller op meer dan 150 bierexperts die zich officieel biersommelier mogen noemen. De tweede en derde plek ging naar respectievelijk Dennis Kort uit Eindhoven en Hubert Hecker uit Nijmegen.

Hoe win je het NK voor Biersommeliers?

De verschillende deelnemers werden tijdens de verkiezing getest op het herkennen van smaakafwijkingen, het herkennen van verschillende bierstijlen en hun theoretische kennis. De vijf beste deelnemers presenteerden vervolgens hun vaardigheden voor een vakjury en het publiek. De jury bestond onder andere uit Henri Reuchlin (mede-oprichter StiBON), Luc De Raedemaeker (organisator Dutch Beer Challenge en Brussels Beer Challenge), Gerard van den Broek (meesterbrouwer Hertog Jan) en Rianne Joosse (voorzitter Bierconsumentenvereniging PINT).

In de laatste ronde werden de vijf finalisten beoordeeld op correcte serveertechniek, uitleg over het bier, smaak en aroma’s van het bier en presentatievaardigheden. Na een zinderende eindstrijd mocht Pepijn van der Waa (31 jaar) de felbegeerde titel in ontvangst nemen; “De wedstrijd was echt spannend. Het niveau ligt hoog en ik heb veel lof voor de organisatie en alle deelnemers”.

Na een zinderende eindstrijd mocht Pepijn van der Waa (31 jaar) de felbegeerde titel in ontvangst nemen; “De wedstrijd was echt spannend. Het niveau ligt hoog en ik heb veel lof voor de organisatie en alle deelnemers”. Ik heb het overbrengen van mijn passie, kennis en enthousiasme voor bier altijd als grootste persoonlijke missie gezien. Ik ben er trots op dat ik hier, als winnaar van het NK Biersommeliers, erkenning voor krijg.”

Meer over biersommelier Pepijn uit Amsterdam

Pepijn van der Waa is sinds 2014 zelfstandig en onafhankelijk biersommelier. Hij geeft bieradvies, organiseert proeverijen en evenementen en geeft biertrainingen voor de horeca. Volgens van der Waa is er in de afgelopen tien jaar veel veranderd in de Nederlandse biercultuur. Er is nu meer aandacht voor bier als volwaardig product en het aanbod is enorm gegroeid. Ook de gastronomische potentie van bier wordt steeds meer op waarde geschat. “Ik heb het overbrengen van mijn passie, kennis en enthousiasme voor bier altijd als grootste persoonlijke missie gezien. Ik ben er trots op dat ik hier, als winnaar van dit kampioenschap voor biersommeliers, erkenning voor krijg.”

Als winnaar zal Pepijn van der Waa, samen met de nummers 2 en 3, Nederland vertegenwoordigen op het WK Biersommeliers dat in 2019 plaatsvindt in Italië.

Meer leesvoer:

Bieragenda:

Recepten:

Direct contact

Direct een proeverij regelen, een offerte opvragen of afspreken? Neem contact op en je krijgt zo spoedig mogelijk een reactie.

    *Beschermd door reCAPTCHA. Google Privacy Policy & Service voorwaarden zijn van toepassing.

      *Beschermd door reCAPTCHA. Google Privacy Policy & Service voorwaarden zijn van toepassing.