Mexicaanse Stoofschotel2018-08-11T18:07:10+00:00

Project Description

Mexicaanse Stoofschotel

Checklist:


  • hoofdgerecht

  • 8 personen

  • 30 min. voorbereiden, 90 minuten wachten


• 2 flinke rode uien (grof gesneden)
• 2 tenen knoflook (gesneden)
• 2 chilipepers, in ringetjes (zaadlijsten eventueel verwijderen)
• 1-2 chipotle pepers, gesneden (van die gerookte uit een blikje, verkrijgbaar bij de betere
toko)
• 1,5 tot 2 kg stoofvlees van de slager (riblappen, ‘brisket’/puntborst of runderwangen)
• 1 tl kaneelpoeder
• 1 tl komijnzaadjes
• 1 el gerookt paprikapoeder (pimenton)
• 1 volle el gedroogde oregano
• 2 hele laurierblaadjes
• een scheut whisky als je die toevallig bij de hand hebt
• 2 rode paprika’s (grof in stukken gesneden)
• 2 gele paprika’s  (grof in stukken gesneden)
• 2 blikken gepelde tomaat à 400 g
• 1 fles (33cl) bier naar keuze – een donker bier met weinig bitters heeft de voorkeur
• scheutje azijn (liefst met een zoetje – sherry of balsamico bijvoorbeeld)
• optioneel: 200 ml runderbouillon (liefst zonder zout of met weinig zout)
• ½ bosje koriander, gehakt
• tortilla’s, rijst, lekkere aardappels of turks brood voor ernaast

Bereiding:


Zet de oven aan op 140 graden.

Doe de uien in een grote ovenvaste braadpan en laat minimaal 20 minuutjes rustig bakken tot ze
licht beginnen te carameliseren. Voeg halverwege de pepers en knoflook toe.

Maak ondertussen aan één kant inkepingen in het vlees. Doe kaneel, komijn, paprikapoeder en
oregano in een vijzel en stamp ze. Wrijf dit in de inkepingen. Bestrooi met zout en peper, druppel er
olie over en bak het vlees in een koekenpan pan op hoog vuur bruin.

Doe laurier, paprika’s, tomaten, (whisky), worcestershire saus en het bier bij de uien in de pan en
breng kort aan de kook.

Doe het vlees uit de koekenpan ook in de braadpan. Zet het deksel op de pan (tip voor de pro’s – laat
gedeeltelijk onafgedekt voor een mooie donkere kleur in de stoof en een diepere smaak)
Laat zo minimaal 2 uurtjes staan. Let op; je wilt niet dat het kookt – af en toe een klein blupje is
perfect. Ik gebruik een kernthermometer om te checken of de temperatuur in de pan niet boven de
100 graden uitkomt. Je kunt de temperatuur dan makkelijk sturen door de oven hoger of lager te
zetten.

Als je denk t dat er te weinig vocht in de pan zit kun je een beetje bouillon of water toevoegen.
Ga rustig achterover zitten, trek een lekkere fles bier open, schenk uit en ontspan.

Check na twee uurtjes of het vlees al mooi gaar is en makkelijk uit elkaar te trekken is met een vork.
Zoniet, gewoon nog een half uurtje wachten. Het mooie is dat dit niet echt ‘te ver’ kan doorgaren.
Klaar? Trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Breng op smaak met azijn, koriander, zout en
peper.

Serveer met een paar partjes limoen en wellicht een goede lik volle yoghurt, creme fraiche of
guacamole.

Biertip:


Schlenkerla Urbock

Uitdagend, rokerig en vol. Lichte zoetigheid die een mooi contrast vormt tegen de pittige smaken van het gerecht.

Meer als dit: