Mexicaanse stoof met bier

Comfort food met een kick

Bereiding

Zet de oven aan op 140 graden.

Doe de uien in een grote ovenvaste braadpan en laat minimaal 20 minuutjes rustig bakken tot ze licht beginnen te carameliseren. Voeg halverwege de pepers en knoflook toe.

Maak ondertussen aan één kant inkepingen in het vlees. Doe kaneel, komijn, paprikapoeder en oregano in een vijzel en stamp ze. Wrijf dit in de inkepingen. Bestrooi met zout en peper, druppel er olie over en bak het vlees in een koekenpan pan op hoog vuur bruin.

Doe laurier, paprika’s, tomaten, (whisky), worcestershire saus en het bier bij de uien in de pan en breng kort aan de kook.

Doe het vlees uit de koekenpan ook in de braadpan. Zet het deksel op de pan (tip voor de pro’s – laat gedeeltelijk onafgedekt voor een mooie donkere kleur in de stoof en een diepere smaak). Laat zo minimaal 2 uurtjes staan. Let op; je wilt niet dat het kookt – af en toe een klein blupje is perfect. Ik gebruik een kernthermometer om te checken of de temperatuur in de pan niet boven de 100 graden uitkomt. Je kunt de temperatuur dan makkelijk sturen door de oven hoger of lager te zetten.

Als je denk t dat er te weinig vocht in de pan zit kun je een beetje bouillon of water toevoegen. Ga rustig achterover zitten, trek een lekkere fles bier open, schenk uit en ontspan.

Check na twee uurtjes of het vlees al mooi gaar is en makkelijk uit elkaar te trekken is met een vork. Zoniet, gewoon nog een half uurtje wachten. Het mooie is dat dit niet echt ‘te ver’ kan doorgaren. Klaar? Trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Breng op smaak met azijn, koriander, zout en peper.

Serveer met een paar partjes limoen en wellicht een goede lik volle yoghurt, creme fraiche of guacamole.

Checklist

  • hoofdgerecht

  • 8 personen

  • 30 min. voorbereiden
    90 min. wachten

• 2 flinke rode uien (grof gesneden)
• 2 tenen knoflook (gesneden)
• 2 chilipepers, in ringetjes (zaadlijsten eventueel verwijderen)
• 1-2 chipotle pepers, gesneden (verkrijgbaar bij de betere toko)
• 1,5 tot 2 kg stoofvlees (riblappen, ‘brisket’/puntborst of runderwangen)
• 1 tl kaneelpoeder
• 1 tl komijnzaadjes
• 1 el gerookt paprikapoeder (pimenton)
• 1 volle el gedroogde oregano
• 2 hele laurierblaadjes
• een scheut whisky als je die toevallig bij de hand hebt
• 2 rode paprika’s (grof in stukken gesneden)
• 2 gele paprika’s  (grof in stukken gesneden)
• 2 blikken gepelde tomaat à 400 g
• 1 fles (33cl) bier naar keuze – donker bier met weinig bitters heeft de voorkeur
• scheutje azijn
• optioneel: 200 ml runderbouillon
• ½ bosje koriander, gehakt
• tortilla’s, rijst, lekkere aardappels of turks brood voor ernaast

Biertip van Pepijn:

Schlenkerla Urbock

Uitdagend, rokerig en vol. Lichte zoetigheid die een mooi contrast vormt tegen de pittige smaken van het gerecht.

Meer recepten:

Direct contact

Direct een proeverij regelen, een offerte opvragen of afspreken? Neem contact op en je krijgt zo spoedig mogelijk een reactie.

*Beschermd door reCAPTCHA. Google Privacy Policy & Service voorwaarden zijn van toepassing.

*Beschermd door reCAPTCHA. Google Privacy Policy & Service voorwaarden zijn van toepassing.